Om Arktisk Kommando (AKO)

Arktisk Kommando (AKO) er en værnfælles kommando direkte underlagt Forsvarschefen.
Chefen for AKO har kommandoen over alle militære styrker i Grønland og på Færøerne, samt over to mindre elementer i Danmark, som er placeret i Ålborg og København. 
På centrale lokationer langs Grønlands kyst rådes over militære landingsbaner og basefaciliteter til Forsvarets fly og slædepatruljen ”SIRIUS”.

Den primære opgave for AKO er Grønlands og Færøernes forsvar og i fredstid overvågning og suverænitetshævdelse. Opgavens løsning har altid været en forudsætning for Rigsfællesskabets territoriale krav; både til søs samt i luften og på land. Opgavens omfang er understeget af områdets enermitet (selve Grønland er mere end 50 gange større end Danmark og det færøske havområde er ca. 2,6 gange større end det samlede danske).
Indenfor rammerne af den militære hovedopgave har AKO desuden ansvaret for en række mere civilt orienterede – men ikke mindre vigtige opgaver. F.eks. koordinerer AKO indsatsen, i forbindelse med eftersøgning på havet omkring Grønland som Joint Maritime Rescue Coordination Centre (JMRCC).

Andre opgaver, som AKO koordinerer, er f.eks. fiskeriinspektionen til søs, havmiljøovervågning og assistance til forureningsbekæmpelse samt den praktiske gennemførelse af søopmålingen i Grønland. På vegne af Politimesteren i Grønland udøver Slædepatruljen SIRIUS politimyndighed i hele den store nationalpark i Nord- og Nordøstgrønland, ligesom der ydes hjælp til de lokale samfund langs Grønlands enorme kyst og ved Færøerne. Der ydes efter anmodning almindelig og særlig hjælp til politiet i Grønland og på Færøerne.

Læs mere om Forsvaret som arbejdsplads på www.Forsvaret.dk